Over Yoga

Hieronder een introductie over wat yoga precies inhoud en ook een aantal handige tips als je begint met yoga. Ook kun je hier een beschrijving lezen van de aangeboden yoga stijlen die Juliette geeft in Rotterdam, maar ook tijdens de yoga vakantie in Egypte.

Definitie van yoga

 • Yoga laat zich in verschillende (Sanskriet) bewoordingen omschrijven als datgene dat verbindt of verenigt (gelijk een juk), namelijk het individu met het universum, de mens met zijn hogere of ware natuur, de lagere met de hogere energieën in de mens, de mens met het goddelijke (..).
  (bron: Encyclo.nl)
 • Wikipedia: yoga betekent "juk", "verenigen", "beheersen" (…)

Tips voordat je je yoga les instapt:

Ook wel genoemd: de ‘yoga etiquette’, zodat je het meeste profijt aan je lessen hebt met respect voor je zelf, je docent en je omgeving:

 • Doe je schoenen uit voordat je de yoga studio instapt (hygiëne)
 • Kom alsjeblieft op tijd naar de les. Meest gangbare is ca 10 min voor aanvang aankomen bij de studio. Dit is voor je zelf, je mede yoga beoefenaars en je docent wel zo prettig. Je kan dan gerust alvast je zelf mentaal en fysiek voor bereiden op wat komen gaat en je alledaagse beslommeringen rustig op de vloer van je afleggen. Dit zal je yoga beoefening en mindfulness ten goede komen.
 • Is je mobiele telefoon uit? Of op zijn minst op: stil?
 • Ca 2 uur voor de yoga les niet meer eten. Het is af te raden yoga te doen op een volle maag. Bij bijvoorbeeld inversies, twists en forward bends kun je anders maagkrampen krijgen of misselijk worden. Ook zit je energie dan vooral in je maag en darmen en zal dat je energie en concentratie in de yoga les kunnen belemmmeren.
 • Laat je docent weten indien er ernstige belemmeringen zijn door blessures, aandoeningen of operaties.
 • Wees bewust dat jij verantwoordlelijk blijft voor de zorg van je eigen lichaam (tempel). Indien bepaalde poses te zwaar of te ver gevorderd voor je zijn: houdt deze dan wat minder lang vast, ga naar child-pose om daarna de flow van de klas weer op te pakken. Probeer je asana aan te passen zodat het wel te doen is. Vaak helpt de docent ook door een aangepaste vorm van de asana te geven.
 • Intentie: draag je yoga les op aan iets waar jij je aandacht graag aan wil besteden op die dag. Dat kan op spiritueel, sociaal, psychologisch of fysiek niveau zijn. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Iets simpels als: vandaag accpeteer ik mijzelf zoals ik ben en waar ik ben met mijn lichamelijke grenzen en mogelijkheden. Of: Vandaag draag ik de liefde, reiniging of aandacht die ik voel tijdens het beoefenen van mijn asanas op aan (….).
  Deze intentie die je kort voor de les geeft, geeft je extra betekenis en diepgang aan de beoefening van jouw les en yoga ontwikkeling.
 • Wees stil en aandachtig in de yoga les. Er is een tijd en plek voor alles. Voor en na de les is er voldoende ruimte om te socialiseren.
 • Ruim je yoga matje en andere spullen netjes weer op.
 • Neem na de les even tijd voor jezelf om wat je gedaan, ervaren en geleerd hebt te laten bezinken. Zelfs als je maar 1 ding kan herinneren per les, zal je na een aantal yoga lessen en schat aan informatie hebben dat jouw persoonlijke beoefening van yoga enorm zal verrijken en naar een nieuw niveau zal tillen.