Egypte informatie

Egypte is een harmonisch vat vol met tegenstrijdigheden. De mensen zijn gastvrij en heel vriendelijk. Dahab & Nuweiba zijn 2 heel relaxte oude vissersdorpen en bedouin plaatsen. Hier is het toerisme kleinschalig en heb je geen last van de wat meer 'opdringerige' toerisme uit bijv Sharm. Wij doen bewust zaken met de locals die hun personeel goed behandeld en waar economisch het geld een investering is in de mensen en hun lokale bedrijfjes. Wij doen ons best onze reizen het eco-toerisme te stimuleren.

 

Handige reistips en kennis over Egypte

Egypte grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, in het noordoosten aan de Gazastrook (11 km) en Israël (266 km), in het oosten aan de Rode Zee en de Golf van al-Aqabah, in het zuiden aan Soedan (1273 km), en in het westen aan Libië (1115 km).

Het Egyptisch grondgebied bestaat bijna volledig uit woestijn, ca. 96%. Het bewoonbare gebied omvat de vallei en de delta van de Nijl, de kustgebieden langs de Middellandse en de Rode Zee en een paar oasen in de Westelijke Woestijn.

Eén van de kenmerken van de Egyptische cultuur is de gastvrijheid waarmee Egyptenaren bezoekers ontvangen.

Onze persoonlijke ervaring over Egypte NA de Revolutie van februari 2011:

De demonstraties en rellen waren sterk geïnspireerd door de succesvolle Jasmijnrevolutie in Tunesië. De noodtoestand die al sinds het aantreden van Moebarak geldt, geweld door de regering, werkloosheid, armoede, woning- en voedseltekorten, corruptie, gebrek aan toekomstperspectief en de beperkte vrijheid van meningsuiting zijn voor de Egyptenaren de voornaamste redenen om de straat op te gaan. (Wikipedia).

Juliette kan getuigen dat dit inderdaad ook voor onze familie in Egypte als belangrijkse gold. Anwar zei vaak: “We have nothing to lose anymore’. Verwijzend naar de inhumane behandeling van zijn volk en de corrupte economie aldaar. ‘We only want to be treated as humans’ Was een andere schrijnende uitspraak.

Het hoofddoel van de demonstranten was het vertrek van president Moebarak, die vanaf 1981 aan het hoofd van het land stond en de uit datzelfde jaar daterende noodtoestand die hij nooit ongedaan had gemaakt.

Na de revolutie zijn Juliette en Anwar hun familie gaan bezoeken in Maghaga, Cairo (o.a natuurlijk Tahrir square). We zijn aanwezig geweest bij de 1 Mei demonstratie (Int.Dag van de Arbeid) op Tahrir square. Dat was trouwens een enorme upliftende, vredeliefende en hartverwarmende ervaring.

Juliette en Anwar kunnen gerust op de yoga vakantie meer uitleggen over hun ervaringen aldaar.

Last but not least: We bezochten na de revolutie onze yoga vakantiebestemming in onder andere Dahab, wat een groot success was. We hebben daar intensief geleefd en vele bijzondere en inspirerende maar ook ontroerende ervaringen daar opgedaan.

We kunnen met recht zeggen dat het volledig veilig is om onze yoga vakantie in Egypte, te boeken. Daarnaast is het wellicht een extra prettig gevoel dat wij alle kennis in huis hebben van de situatie daar en de beschikking hebben over uitgebreid netwerk met de lokale bevolking.

Sharm el Sheikh zelf was nogal geisoleerd tijdens de revolutie en er waren geen tot heel weinig demonstraties aldaar.

Het zuiden van de Sinaï is bij uitstek de regio waar het erg rustig is gebleven. Het is een oud vissersdorp ver weg van de van grote steden of mega trekpleisters. Deze locaties hebben (nog) geen grote economische (toeristen) kern, maar wordt vooral gekenmerkt door zijn spiritualiteit en vredelievendheid.

Hier vind je een betere co-existentie tussen de Bedoeïenen en Egyptenaren en is tevens de plek waar ook veel ‘gemengde huwelijken’ zijn. Er zijn hier veel (levens)kunstenaars die hier zijn gaan wonen.

Onze begeleiding bestaat uit een Nederlands, Engels en Arabische sprekend team. Wij zijn trots en blij dat we met onze duurzame keuzes en rijke pakket aan yoga lessen, de verzorging in samenwerking met de locals, een kleine maar betekenisvolle bijdrage met julliie kunnen leveren aan de wederopbouw van Egypte.

Het is nog een lang en traag proces wat nog veel jaren nodig heeft aan uithoudinsgvermogen en doorzettingskracht. En zeker ook onze input in de locale economie nodig heeft.

We danken we jullie voor je mindfull en respectvolle keuze en bijdrage aan je eigen magische yoga vakantie en daarmee tegelijk aan de lokale bevolking hier in Egypte.

Keuken

In de Egyptische keuken zijn invloeden terug te vinden uit de Italiaanse, Franse, Turkse en Engelse keuken.

Enkele typische Egyptische gerechten zijn o.a. ‘faroedj/hamam’ (gegrilde kip/duif), ‘falafel’ (pitabrood met gefrituurde kikkererwtenballetjes en groente), ‘kanafa’ (zoet gebak met noten en stroop) en ‘makarona’ (gebakken klont macaroni, gevuld met tomaten en gehakt).

Hygiene mbt eten en drinken in een warm land:

Voedsel en water kan soms verontreinigd zijn in publieke plekken. Met onderstaande voorzorgsmaatregelen beperk je het risico: 


  • eet zo min mogelijk rauwe sla en ongeschild fruit. Eet vooral voedsel dat goed heet en gaar is 

  • pas op met schaal- en schelpdieren en ongepasteuriseerde melk en kaas 

  • kies een restaurant dat drukbezocht is en waar eten dus nooit lang blijft liggen 

  • was voor het eten goed je handen 

  • wees voorzichtig met het kopen van voedsel bij stalletjes langs de weg
  • drink niet uit de kraan. Dus altijd je eigen mineraalwater bij je hebben.
  • 
gebruik gekookt water of water uit flessen (ook voor het tandenpoetsen en het schoonmaken van wondjes).

Plaatselijke gewoonten

In een Islamitisch land als Egypte is openlijk blijk van ‘grote’ genegenheid (zoenen, knuffelen, omarmen) in sommige plaatsen iets dat veel bekijks en soms beledigende gevoelens kan oproepen.

Nu is het zo dat in Dahab het allemaal wat meer ontspannen is. Niet dat je er voluit kan gaan zoenen. ;-) Maar laten we eerlijk zijn: zelfs in ons land doen we dat niet zo snel.

Leuk om te weten: als een Egyptische man in eerste instantie een vrouw niet recht in de ogen kijkt dan is dat een blijk van waardering & respect voor je. In hun opvoeding hebben ze geleerd dat het onbeschoft is een vrouw (doordringend) in de ogen te kijken. Dus zie het als een compliment als dit gebeurt ;-)

Kleding: in Dahab is het allemaal niet zo streng en hangt er een ontspannen vakantie sfeer. Vakantie kleding: shorts, rokjes en dergelijke is dus geen probleem. Als je op straat loopt dan natuurlijk niet in bikini of zwembroek.

Maar is dat niet ook zo in vele andere landen? Volg ook je interne gevoelens voor respect voor jezelf en je medemens en dan zit je goed.

Klimaat

Egypte heeft een woestijnklimaat. Dat houdt in dat er weinig tot geen regen valt en de temperatuur overdag tot grote hoogtes kan oplopen. In de zomer ligt de temperatuur rond de 27ºC. In de steden kan de temperatuur echter oplopen tot 37ºC à 40ºC. In de winter ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 15ºC en 21ºC.

Vaccinaties 
& Visum

In principe zijn er geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. Neem echter ruim op tijd contact op met de GGD voor de meest recente informatie of kijk op www.gezondopreis.nl. 

Als het gebruik van medicijnen belangrijk voor je is, neem dan tevens een verklaring in het Engels mee met o.a. de voorgeschreven dosering etc. Zo kunnen plaatselijke artsen bij calamiteiten je beter helpen. 


Voor Egypte heb je een geldig Nederlands paspoort nodig dat tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig is. Het visum a 10 Euro per persoon moet je ter plaatse kopen maar dat wijst zich vanzelf bij de douanebeambte.

Geldzaken

De lokale munteenheid van Egypte is de Egyptische pond (voor de actuele koers zie bijvoorbeeld www.wisselkoers.nl).

Laat in een hotel altijd een fooi achter voor het schoonmaakpersoneel. Overdrijf niet maar wees ook niet te 'zuinig' als het je verder niet schaadt.

Wij danken jullie voor je mindfull en respectvolle keuze en bijdrage aan je eigen magische yoga vakantie en daarmee tegelijk aan de mensen hier in Dahab en Egypte.

Juliette, Anwar en Samantha.